Randevu: 0530 850 60 02

Ruh Sağlığı: O olmadan asla!

Ruhumuz narin bir çiçek gibi uygun ailede, uygun çevrede, uygun etkileşimlerle filizlenir, büyür ve gelişir.

Ruhen ya da zihnen sağlıklı birey davranışlarını kontrol edebilir, kendisi ve çevresi ile esnek bir denge ve uyum içindedir, sınırlılıklarını bilir, ip uçlarını kullanabilir, etrafında neler olup bittiğine dair doğru bir resim oluşturabilir… Kendini geliştirme yönünde gerçekçi planları ve çabası, bağımsız karar verme ve onları uygulama kapasitesi vardır: dinlenme ve sosyal aktivitelere zaman ayırır, içtenlikle sever, gerektiğinde «hayır» diyebilir, gündelik streslerle başa çıkabilir, ölçüsüz korku ve kaygılar taşımaz.

Ruhen sağlıklı olmak mükemmellik de değildir ama var olan eksiklerimiz bizi yalnızlaşmaya ya da yetmezliğe götürecek boyutlarda olmamalıdır.

Sağlıklı ve gelişmiş bireyler doğal, samimi, kendilerine ve çevredeki her varlığa saygılı, övgü ya da güvence arama peşinde koşmayan insanlardır.

Maalesef çağın artan rekabetçi ortamı sükunetimizi bozabiliyor; biraz da bu yüzden genç ve orta yaş bireyler daha enerjik, hırslı ve üretken ama çoğu zaman daha gerginler. Yine maalesef hassas/duyarlı insanlar daha kırılgan/incinebilir durumdalar. Daha fenası modern zamanlarda her an maruz kaldığımız zehirli uyaran/ileti bombardımanıdır. Olumlu yönde hiçbir denetimin olmadığı, başta ruh sağlığı olmak üzere herkesin “her şeyin uzmanı” rolüne soyunduğu, asılsız/yanıltıcı unvanların, süslü cümlelerin, parlak imajların ön aldığı sosyal medya/internet dünyamız ise belki en büyük talihsizliğimiz.

Ruhsal sağlığın ana öğeleri,

Özgüven,

Verimlilik,

Özeleştiri,

Sorumluluk

Sabır ve hoşgörü

Mizah ve hobiler,

İnsancıllık, empati ve paylaşımcılık olarak sayılabilir.

Nesiller boyu örselenmiş bir toplumun üyeleri olarak, biraz neşesi ve güveni az insanlar olsak da geleneksel yapımız içinde bize ayna tutan iyi dostların, destekleyici ailenin günlük sorunlarımızı çözmede önemli yararını gözlüyoruz. Öte yandan her hangi bir fobinin, takıntılı tutumun, ani öfkelenme gibi durumların “ağır” sorunlar olmasa da, destek almanın gecikmesi halinde yaşamı altüst edebildiğini de unutmayalım; “Her şey kafada biter” sloganı, saedece çözümü engelleyen bir cehalettir.

Genelde ruhen sağlıklı oluş huzurlulukla, mutlu oluş ise özgüvenle kendini gösterir.

“Olgun insan kendine gülebilen insandır” .

Prof. Dr. Rüstem Aşkın

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Psikiyatri & Psikoterapi

Yorum yapın