Randevu: 0530 850 60 02

Özgeçmiş

Prof.Dr. Rüstem Aşkın

Öğretmen baba ile ev kadını annenin dördüncü çocuğu olarak Ordu’nun Fatsa(Çamaş) ilçesinde dünyaya geldi.. İlkokulu Fatsa’da, ortaokul ve liseyi Samsun/ Ladik Yatılı Öğretmen Okulunda okudu.

Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde bir yıl okuduktan sonra girdiği Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1985 yılında mezun oldu. Mecburi hizmetini Siirt’in Kurtalan ilçesinde ve Konya Numune Hastanesinde tamamladıktan sonra aynı Fakültenin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalında 1987-1991 tarihleri arasında uzmanlık eğitimini aldı.

1992’de Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında akademik hayatına başladı. Bu Fakültede bir dönem Fakülte Kurulu Üyeliği yaptı. 1995’de Doçent, 2001 yılında Profesör unvanını elde etti. 1995- 1999 tarihleri arasında iki dönem Konya ve Karaman Tabip Odası Başkanlığı yaptı. Konya Şizofreni Derneği’nin kurucu başkanlığını, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Bilim Insanları Dayanışma Derneği’nin kurucu üyeliğini de yaptı.

Sağlık Bakanlığında 2003 yılında Ulusal Ruh Sağlığı Politikasının temel ilke ve kararlarının alındığı kurul, Prof. Aşkın’ın çağrısıyla Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın başkanlığında toplandı. Aşkın, bu süreçte Ulusal Ruh Sağlığı Politikası’nın kabulünde ve Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanelerinin kuruluşunda uygunluk ve öneri imzalarının sahibidir. Sağlık Bakanlığına bu dönemde 10 yıldan uzun bir süre fahri danışmanlık hizmeti verdi. 2007 yılında Saglık Bakanlığı Etik Kurulu üyeliği yaptı.
TBMM uyuşturucu komisyonundaki çalışmaları yanı sıra aile içi şiddet, hekim intiharları, sağlıkta şiddetin önlenmesi, tıp meslekleri ile ilgili çalışmalarda ve bunlara ilişkin yasa ve yönetmeliklerin oluşturulmasında aktif sorumluluk üstlendi. Elekroşok (EKT) tedavi yönteminin genel anestezi altında uygulanması yönündeki girişimin sahibidir.

Rüstem Aşkın’ın 2008’de üstlendiği Yüksek Sağlık Şurası üyeliği Şura’nın kapatıldığı 2018 yılına kadar aralıksız 10 yıl devam etti.

Aralık 2011’de Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Eğitim Görevlisi, 2012’de aynı hastanede başhekim yardımcısı olarak çalıştı. Bu hastanede 27 yataklı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Kliniğini, 2014 yılında aynı hastaneye bağlı 165 yataklı Ruh Saglığı ve Hastalıkları Hastanesini kurdu. 1400 yataklı Bursa Yüksek İhtisas (Şevket Yılmaz) Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kasım 2012’den 2014 yılı sonuna kadar Yöneticilik/Başhekimlik, 2015 -2017 arasında Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği görevini yürüttü.

2015 yılında yayın hayatına kattığı European Research Journal dergisinin sahipliğini halen sürdürmektedir.
2016-2018 arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği yaptı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uluslarası Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile beraber Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA Haydarpaşa) Psikiyatri Klinik Şefliği görevlerini yürüttü.

Ocak 2020 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanlığı görevine başladı.

Türk Ceza Kanunu’nun cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara ilişkin hükümlerini yeniden düzenleyen kanunun çalışmalarına katıldı. Son olarak 2023’te hazırlanan ve henüz yasalaşmayan Ruh Sağlığı Kanunu Teklifinde aktif görev üstlendi.

Yurtiçi ve yurt dışı çok sayıda yayını ve araştırma makalesi, Depresyon El Kitabı ve Yüzyılın Hikayesi isimli kitapları, kitap bölümü yazarlıkları vardır.
İngilizce bilmektedir.
Başlıca hobileri edebiyat, tarih, şiir, yüzme, masa tenisi ve müziktir.