Sunuş
Psikiyatrinin, yalnız akıl ve ruh sağlığının değil, fakat aynı zamanda genel tıbbın, halk sağlığı ve hijyenin en önemli ve temel konularından birisini oluşturan Depresyonu işleyen El Kitabı’nda bu alandaki, çeşitli ekollerin, modellerin, yaklaşımların ele alındığı ve en sonunda da bunların klinik pratikte işe yarayacak bir şekilde başarıyla bütünleştirilerek noktalandığı görülüyor.
Yıllarca süren sıkı bir çalışmanın ürünü olan bu yapıt, açık ve seçik bir üslupla yazılmış olup, bu alanda çağımızda gelişmiş olan bilgileri, metotları ve teknikleri oldukça geniş bir şekilde okuyucuya aktarmaktadır.
Depresyona ait her bir bölümün titizlikle seçilmiş çok adette kaynakçayla bağıntılı kılınmış olduğu bu çalışma ürününün yalnız psikiyatride yer alan hekimler için değil, aynı zamanda depresyonla ilgilenen diğer hekimler için de başvurabilecekleri bir kaynak olma özelliğini taşıdığı rahatlıkla söylenebilir.
Bu yapıtla göstermiş olduğu üstün başarısından dolayı, Doç. Dr. Rüstem Aşkın’ı tebrik etmek de bana düsen hususu oluşturuyor.
Ağustos 1994, Konya
Prof. Dr. M. Kemal AKTAN
ÖNSÖZ
Bu kitabın yazılmasındaki temel hedef, aynı alanda yazılmış başka kitapları tamamlamak, konu ile ilgilenenlerin az ya da çok, farklı bazı bilgilere ulaşmasını sağlamak olmuştur. Başta bilişsel yaklaşım olmak üzere, psikososyal yaklaşım ve tedavilere ağırlık verilmiş, bu konular tıp eğitimi almamış okuyucuların özellikle de depresyonlu bireylerin anlayabileceği tarzda yazılmaya çalışılmıştır. Depresyon üretici düşünce biçiminin kültürümüze kısa sürede gitmeyecek denli yerleşmiş olduğunu ve bunun bilimsel yönden ayrıntılar ile ele alınması gerektiğini de düşünüyorum.
Çalışmanın eksik ve hatalarının olması kaçınılmazdır. Yazım ve düzeltmeleri yalnız olarak yapmanın da kuşkusuz bunda payı vardır.
Kitabın hazırlanmasının yoruculuğuna sabırla katlanan eşime teşekkür ediyorum. Ayrıca bu kitabin yazılımını büyük bir özveri ile gerçekleştiren Banu GÜRDAĞ’a da özellikle şükran duygularımı bildirmek istiyorum.
Kitabı inceleme ve eleştirme inceliğini gösterdiği için Prof. Dr. Cengiz GÜLEÇ’e teşekkür borçluyum. Bu kitabın okunmaya değer olduğunu, okuyuculardan gelecek eleştiri ve katkıların gelecek baskıları daha beğenilir kılacağını umuyorum.
Bu kitabımı sevgili anneme ve babama adıyorum.
Saygılarımla.
Ağustos 1994, Konya
Rüstem AŞKIN